23 Ιουλ 2015

Εσύ ακολουθείς το ρεύμα της Google;

Το 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο "Τι θα έκανε η Google", το τελευταίο ίσως βιβλίο που διάβασα με πραγματικό ενδιαφέρον. Ο Seth Godin έγραψε για το συγκεκριμένο βιβλίο: "Είναι το έργο ενός ιδιοφυούς οραματιστή που επιτίθεται  στο κατεστημένο. Σε 5 χρόνια πολλοί θα είναι εκείνοι που θα μετανιώνουν γιατί δεν το διάβασαν το βιβλίο αυτό σήμερα". Σήμερα, πέντε χρόνια σχεδόν μετά άνοιξα τις σημειώσεις που είχα κρατήσει τότε. Και ξέρετε κάτι; Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Google είναι πολύ μα πολύ μπροστά...


Όλοι γνωρίζουμε τη Google! Είναι η πιο πλήρης μηχανή αναζήτησης, ενώ παράλληλα προσφέρει δυνατότητες εξειδικευμένης διαφήμισης και προβολής σε επιχειρήσεις. Παράλληλα, προσφέρει μια σειρά από δωρεάν εφαρμογές και εργαλεία που μπορεί ο κάθε χρήστης του internet να χρησιμοποιήσει.

Η Google προτείνει έναν εντελώς νέο τρόπο σκέψης. Ένα σκεπτικό που οι περισσότεροι όταν το άκουσαν, κούνησαν συγκαταβατικά το κεφάλι τους. Λίγοι το κατανόησαν και ακόμα λιγότεροι  το εφάρμοσαν (no hope!)


«Δώσε στους ανθρώπους τον έλεγχο και αυτοί θα τον χρησιμοποιήσουν.
Μην το κάνεις και θα τους χάσεις».

Να εδώ κάποια βασικά σημεία για να το "κάνεις όπως η Google":
  • Μια εταιρία οφείλει να είναι ανοιχτή στο κοινό. Να ακούει τα σχόλια, να απαντάει αμέσως και να βελτιώνεται με βάση όσα ακούει. Ο χειρότερος πελάτης είναι ο καλύτερος φίλος μας!
  • Δεν είναι σωστό να συγκεντρώνουμε τη γνώση μας και να οχυρωνόμαστε γύρω από αυτό που ήδη έχουμε. Για την ανάπτυξη χρειάζεται ανοιχτή σκέψη.
  • Η απλότητα ενδυναμώνει. Δε χρειάζεται περιπλοκότητα, ώστε η χρήση να είναι εύκολη για τον καθένα. Δες την αρχική σελίδα της Google! 
  • Η ουσία είναι στο περιεχόμενο. Απλά. 
  • Δείξε εμπιστοσύνη! Η Google παρέχει δωρεάν τις εφαρμογές της. Δεν απαιτεί, δεν υποχρεώνει, δεν περιορίζει και δε χρεώνει γι αυτό που προσφέρει. 
  • Η μαζική αγορά είναι νεκρή. Ζήτω η εξειδίκευση! Η καινοτομία και οι νέες ιδέες μπορεί να προκύψουν από παντού. Έχε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά!
  • Δεν είναι κακό να κάνεις λάθη. Όμως παραδέξου τα και διόρθωσε τα το συντομότερο δυνατό. Η αλήθεια πάντα βρίσκεται ένα κλικ μακριά.
  • Ξεκίνα και βελτιώσου στην πορεία! Μην περιμένεις να τελειοποιήσεις το όραμα σου. Το κοινό και η χρήση θα υποδείξουν τα λάθη και τις διορθώσεις που χρειάζεται να γίνουν.
  • Οι κοινότητες στο internet και στην καθημερινή ζωή προϋπάρχουν! Δεν μπορείς να τις δημιουργήσεις. Μπορείς όμως να κάνεις μια 'κομψή οργάνωση'. Να βρεις τους ανθρώπους που σε ενδιαφέρουν και να τους συγκεντρώσεις και να περάσεις το μήνυμα σου!
  • Είναι τρελό να θεωρούμε την Google εχθρό. Μπλοκάροντας την σταματά να μας στέλνει αναγνώστες. Αντιθέτως πρέπει να τη βοηθάμε να μας βρίσκει ευκολότερα. Πρέπει να διεκδικούμε το Google juice!

Έχουμε μπει λοιπόν για τα καλά εποχή της Google!  

Την εποχή της διαφάνειας, της δημοσιότητας, της κατανόησης, την εμπιστοσύνης, των αγορών, της εξειδίκευσης, της ταχύτητας και της αφθονίας.
Όσοι δεν ακολουθήσουν τους κανόνες αργά ή γρήγορα δεν θα μπορέσουν να συμβαδίσουν με το ρεύμα. Εσύ;




Δεν υπάρχουν σχόλια: