18 Ιαν 2015

Πρεμιέρα στις Οσκαρικές ταινίες: The Imitation Game

Ειμαστε στην καρδιά του χειμώνα, έξω κάνει κρύο, τι καλύτερο απο τα χειμωνιάτικα βραδιά παρέα με μια καλη ταινία, στο σπίτι η στο κοντινό σινεμά. Ένα όψει των βραβείων Oscar παρακολούθησα το "The imitation game", με ήρωα το μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ.
Ταινία 100% στα μέτρα μου! Λατρεύω τις ιστορίες με επιστήμονες. Όλοι τους έχουν απίστευτα 
μυαλά, μπορούν να αναπτύξουν  ασύλληπτους συλλογισμός, μα όλους τους διαφεύγει η λογική καθημερινή σκέψη του μέσου ανθρώπου. Και αυτό είναι το μεγάλο τους βάσανο. 
Τον Άλαν Τουρινγκ τον πρώτο άκουσα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Και για να πω την αλήθεια δεν έδωσα και πολυ σημασία. Τότε θυμάμαι είχαν παρουσιάσει έναν "τρελό επιστήμονα" καθισμένο μπροστά σε μια συσκευή που έμοιαζε με πιάνο και γύρω γύρω μηχανές. Και ο εκφωνητής μας είπε οτι αυτός είναι ο δημιουργός του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Του σατανικου μηχανήματος μπροστά στο οποίο περνάμε τη μισή μας μερα. Ως εκεί. Η υπόλοιπη τελετή είχε να κάνει με μουσικές, χορούς και συγκροτήματα. Δε χωρούσε αλλη επιστήμη.
Είδα την ταινία με αυξημένο ενδιαφέρον. Ενοιωσα αγωνία για την αποκωδικοποίηση του Enigma, αντίστοιχη με αυτή που θα ενοιωθα αν όντως ζούσα στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένοιωσα και την αγωνία του ήρωα να ενταχθεί στην ομάδα επιστημόνων, περισσότερο ίσως και απο τον ίδιο. Χάρηκα με τη χαρά του, πίκραθηκα με την "τιμωρία" του, όταν αποκαλύφθηκε το μυστικό του. Αχ, αυτή η πονοψυχία μου! 
Την ταινία τη συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάθε σινεφίλ, και παρόλο που δεν έχω δει ακόμα κάποια αλλη απο τις οσκαρικες πιστεύω οτι ο πρωταγωνιστής είναι ισχυρό φαβορί για το Όσκαρ α ανδρικού ρόλου.
Με μια αναζήτησή στη Wikipedia, μόλις τελείωσε το φιλμ, ενημερώθηκα και για άλλες πτυχές της ζωής και του έργου του Τουρινγκ. Κάτι που η τελετή έναρξης που ανέφερα παραπάνω δε με ενέπνευσε να κάνω. Άξιο αναφορας το παρακάτω: Ο Τουρινγκ, λέει, αυτοκτόνησε δαγκωνοντας δηλητηριασμένο Μήλο, με αφορμή το αγαπημένο παραμύθι του, τη Χιονάτη (η παράλογη σκέψη που λέγαμε;!) Λέγεται, χωρίς βέβαια να έχει επιβεβαιωθεί, οτι το λογότυπο της λατρεμενης σήμερα Apple είναι το δαγκωμένο Μήλο, ως φόρος τιμής στον άνθρωπο αυτόν: τον άνθρωπο που έφτιαξε το μηχάνημα στο οποίο περνάμε τη μισή μας μερα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: