16 Νοε 2014

Open House Thessaloniki: σαν τουρίστας στην πόλη σου!

Μια φαινομενικά μουντή και βροχερή Κυριακή μετατράπηκε σε πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν ευχάριστο περίπατο στο κέντρο της πόλης. Κι αυτό εξαιτίας του Open House Thessaloniki! 

Σαλόνι αναμονής στο Μέγαρο Ερμείον
Καταρχήν να πω ότι η όλη εκδήλωση στηρίχθηκε σε εθελοντική εργασία και όλοι οι εθελοντές αξίζουν συγχαρητήρια: άλλοι αγχωμένοι, άλλοι ενθουσιασμένοι, όλοι όμως χαμογελαστοί και εξυπηρετικοί!
Η δική μου βόλτα ξεκίνησε απο το Εβραϊκό Μουσείο, στην Αγ. Μηνά, ένα ιδιαίτερο κτίσμα που όπως μάθαμε διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγια επειδή ήταν περικυκλωμένο από τράπεζες!! Παρόλο που η επίσκεψη ήταν αρχιτεκτονικού χαρακτήρα καταχράστηκα λίγο χρόνο για να ρίξω μια ματια στα εκθέματα και να μάθω αρκετά για την ιστορία του πολύπαθου αυτού λαού.
Βγαίνοντας από το μουσείο και στρίβοντας δεξιά στη Βενιζέλου σταμάτησα στο Μέγαρο Ερμείον, το πρώτο εμπορικό κατάστημα της πόλης (πληροφορία υπο αμφισβήτηση) με το εντυπωσιακό εσωτερικό κλιμακοστάσιο. Σήμερα φιλοξενει εναλλακτικούς επαγγελματικούς χώρους καλλιτεχνών: γραφιστών, διακοσμητών και φωτογράφων. Αργότερα θυμήθηκα οτι ειχα επισκεφθεί το χώρο και παλιότερα για  επαγγελματικούς λόγους!
Παρά την περασμένη ώρα έπρεπε να δω και τη στοά Μαλακοπη! Ναι εκεί στη Συγγρού, ανάμεσα στα μπαράκια! Η διαίσθηση μου βγήκε αληθινή, καθώς το κτίριο αποδείχθηκε θησαυρός και η εθελόντρια που μας ξενάγησε ήταν μακράν η πιο πρόσχαρη! Το κτίριο παλια ήταν τράπεζα και όταν αργότερα μπήκε στο σχέδιο πόλεως άλλαξε χρήση και ανασκευάστηκε εσωτερικά. Σήμερα, με τους νέους τοίχους που υψώθηκαν, τα μωσαϊκα στα πατώματα και τα γύψινα στην οροφή δε συνάδουν με τους χώρους δημιουργώντας ένα αλλόκοτο συναίσθημα! Υπάρχει, λέει, και το υπόγειο της στοάς, όπου τότε βρισκόταν το θησαυροφυλάκιο "μέσα σε ένα εσωτερικό δωμάτιο με σιδερένιο τοίχο τοοοσο χοντρό, που πιο μέσα υπάρχει κι ένας λαβύρινθος και μια εξτρα σιδερένια οροφή για επιπλέον ασφάλεια"!! Κρίμα που δεν είχε ρεύμα και δεν μπορέσαμε να κατεβούμε..
Η είσοδος του Εβραϊκού Μουσείου
Μέγαρο Ερμείον
Κοιτώντας την πλατεία Εμπορίου από τη Στοά Μαλακοπής

Γενικώς, η περιήγηση ήταν εξαιρετική! Πολλά μπράβο στους εμπλεκόμενους! Και του χρόνου!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: