6 Νοε 2014

Περί του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Είναι Νοέμβριος και στη Θεσσαλονίκη διανύουμε το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου! Οι επιδόσεις μου μέχρι στιγμής είναι κάκιστες, 0 εις το πηλίκο και δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν προβλέπεται βελτίωση. Επειδή όμως παρακολουθώ στενά τα δρώμενα, δεν μπορώ παρά να πάρω κάποια δεδομένα του Φεστιβάλ και να προσθέσω τις δικές μου αλήθειες!

Η φετινή είναι χειρότερη αφίσα που έχει εκδώσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! Η φετινή είναι η χειρότερη αφίσα που έχει εκδώσει οποιοδήποτε Φεστιβάλ. Οποιασδήποτε πόλης. Ever.
Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά! Με ένα λειτουργικό site, με εφαρμογές IOS και Android, με προαγορές εισιτηρίων! Έτσι κι εγώ η Catherine επισκέφθηκα το γυάλινο κουβούκλιο της Αριστοτέλους 4 ημέρες (!!!) πριν την επίσημη έναρξη, κατέθεσα το ευρουλάκι μου, πήρα στα χέρια μου τον κατάλογο και άρχισα να ξεφυλλίζω. Γιατί έτσι μου αρέσει!
Το 55ο ΦΚΘ δεν υπάγεται σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ! Γι αυτό και η σεμνή τελετή έναρξη, γι αυτό και η απουσία του ονόματος - celebrity που θα δώσει λάμψη. Βασικά, το φετινό Φεστιβάλ είναι τόσο σκοτεινό που θυμίζει το 2009, τότε που είχαν τη φαεινή ιδέα να σβήσουν τα φώτα της Αριστοτέλους και να "ρίξουν" προτζέκτορα στο Ολύμπιον.
Στο 55ο ΦΚΘ θα προβληθούν λιγότερες ταινίες από ποτέ! Ας μιλήσω συγκεκριμένα για την αγαπημένη μου κατηγορία "Ανοιχτοί Ορίζοντες". Δεν υπάρχουν οι εναλλακτικές ταινίες που πάντα ψάχνω από Νότιο Αμερική, Ν/Α Ασία, Άπω Ανατολή και Αφρική. Οι ορίζοντες έχουν περιοριστεί στην Ευρώπη, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Επίσης, απουσιάζει η τέρμα αλλόκοτη ταινία με τον σούπερ περίεργο τίτλο που θα γίνει η αγαπημένη μου. Θυμάσαι το "Όταν ο Χάρι έγινε Δέντρο", το "Μια σκούπα γίνεται Χρυσόψαρο", το περσινό "Pelo Malo" ("Χάλια Μαλλί") από τη Βενεζουέλα... ε αυτό!
Το βραβείο Αλέξανδρος ανανεώθηκε, φιλοτεχνήθηκε από καλλιτέχνη και πλέον απεικονίζει την προτομή του στρατηλάτη! Πως όμως θα παρακολουθήσουμε τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού; Όταν για 12 από τις 14 ταινίες η επαναληπτική προβολή είναι μεταξύ 2.00 και 3.00 το μεσημέρι; Btw, εγώ ψηφίζω Magical Girl φέτος!
Από parties πάμε καλά! Ναι! Πολλά και μικρά! Ότι χρειάζεται! Για τους άλλους, εγώ δεν είμαι party animal πια! Αυτό που ευχαρίστως θα παρακολουθούσα είναι οι "Μουσικές Επαφές Τρίτου Τύπου" , με μουσικές από sci-fi movies, σήμερα στο Μέγαρο από την Κρατική Ορχήστρα!

Κλείνοντας να τονίσω ότι το αγαπώ το Φεστιβάλ! Είναι ένας από τους λόγους που κάνουν το Νοέμβριο τον αγαπημένο μου μήνα του χρόνου! Κι αν γκρινιάζω λίγο είναι γιατί με στενοχωρεί το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο χάνεται η λάμψη του, ενώ ταυτόχρονα όλο και αυξάνεται η δημοσιότητα του αντίστοιχου φεστιβάλ της πρωτεύουσας, με ημερομηνίες διεξαγωγής μόλις ένα μήνα νωρίτερα.

Αν,αγαπητέ αναγνώστη έχεις διάθεση διάβασε και την κριτική μου για το περσινό Φεστιβάλ, το 54ο!
Δεν υπάρχουν σχόλια: