25 Ιαν 2021

Book Review: Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε

Με χαρά ολοκλήρωσα την ανάγνωση του δεύτερου βιβλίου της λίστας μου για το 2021! Μου πήρε μόνο λίγες μέρες να ολοκληρώσω το χορταστικό (473 σελίδες) μυθιστόρημα του Γιούνας Γιούνασον. Λίγες μέρες που στα χείλη μου υπήρχε ένα μόνιμο χαμόγελο και μια ανυπομονησία να ολοκληρώσω τις δουλειές μου για να το ξαναπιάσω!

"Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε", όπως μαρτυρά ο τίτλος του είναι ένα σουρεαλιστικό αφήγημα, γεμάτο χιούμορ και απρόβλεπτες εξελίξεις. Ένας ύμνος στη χαρά της ζωής. Όλα μπορούν να συμβούν, αλλά και τίποτα. Ακόμα και τη στιγμή που φαίνεται πως έχει χαθεί κάθε ελπίδα, μπορεί να ένα αναπάντεχο γεγονός να φέρει τα πάνω κάτω!



Η αφήγηση κινείται σε δύο παράλληλους άξονες: την εξιστόρηση της απίθανης περιπέτειας του εκατοντάχρονου, ονόματι Άλαν, ο οποίος το έσκασε από το γηροκομείο ανήμερα των εκατοστών γενεθλίων του φορώντας τις παντόφλες του. Μια περιπέτεια που τον φέρνει αντιμέτωπο με κλέφτες και αστυνόμους και μια σειρά από αξιολάτρευτους χαρακτήρες, που θα κάνει φίλους και συμμάχους. Παράλληλα, μαθαίνουμε τη συγκλονιστική ζωή του Άλαν, ο οποίος με τον μοναδικό τρόπο του ήρθε σε επαφή με τους κορυφαίους ηγέτες του 20ου αιώνα, Τρούμαν, Στάλιν, Μάο, Ντε Γκολ και πόσους άλλους, και άθελα του επηρέασε τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Όπως αναγράφεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου πρόκειται για "ένα ξεκαρδιστικά αστείο και βαθύτατα ανθρώπινο μυθιστόρημα για το ταπεινό μεγαλείο της κάθε μέρας και την ομορφιά του να ζεις με πάθος ακόμα και όταν ο κόσμος πάει να σε πείσει ότι όλα είναι απελπιστικά άσχημα". 

Η τεράστια επιτυχία του βιβλίου, με περισσότερα από 8 εκατομύρρια αντίτυπα παγκοσμίως, οδήγησε στη δημιουργία της ομώνυμης ταινίας, αλλά και στο σίκουελ του βιβλίου ¨Ο εκατοντάχρονος που ανέβηκε στο αερόστατο και εξαφανίστηκε"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: