7 Απρ 2015

Η Μεγάλη Τρίτη και η παρεξηγημένη Κασσιανή!

Μέρα που είναι σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, σε όλες τις εκκλησίες της χώρας ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής. Ποια ήταν όμως η Κασσιανή; Όλοι μας την ξέρουμε, μα στην πραγματικότητα κανένας δεν την ξέρει. Διάβασα την ιστορία της στο διαδίκτυο και την εξιστορώ σε δική μου ελεύθερη απόδοση.Καταρχήν, ας θεωρήσουμε δεδομένο ότι η Κασσιανή ήταν πανέμορφη. Από εκείνες της γυναίκες που γυρίζεις να τις κοιτάξεις. Εντυπωσιακή, με όποιον τρόπο  μια γυναίκα μπορεί να ήταν εντυπωσιακή πίσω στο 800μΧ. Επιπλέον, ήταν πάρα πολύ έξυπνη.
Double Trouble..
Κάποια στιγμή λοιπόν, γύρω στο 820μΧ ο αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης Θεοδόσιος αποφάσισε να κάνει το κέφι της μαμάς και διοργάνωσε μια τελετή επιλογής νύφης στο παλάτι για να επιλέξει (αυτός ή η μαμά;) το ταίρι που του πρέπει, τη μελλοντική Αυτοκρατόρισσα!

Μπορείτε να μαντέψετε τη συνέχεια;
Η υπέρμετρη ομορφιά της Κασσιανής κέντρισε το ενδιαφέρον του Θεοδοσίου, όταν όμως αυτός της απήθυνε το λόγο, εκείνη απάντησε με μια έξυπνη ατάκα, από εκείνες που χμμ.. ευνουχίζουν τους άντρες, τους προκαλούν ανεπανόρθωτα τραύματα και τους κάνουν να κλειστούν σαν στρείδια στον εαυτό τους. Έτσι, το ειδύλλιο δεν προχώρησε...

Η πρωταγωνίστρια μας, Κασσιανή, ίδρυσε Ιερό Μοναστήρι, έγινε ηγουμένη και παρόλο που εξακολουθούσε να είναι ερωτευμένη με τον αυτοκράτορα, αφιέρωσε τη ζωή της στο Θεό. Χάθηκε από το προσκήνιο και το έριξε στη συγγραφή (εξού και το τροπάριο).

Εκείνος, ως κλασικός άντρας, αρκετά χρόνια αργότερα ξεπέρασε τα ψυχολογικά του και αποφάσισε να πάει στο μοναστήρι για να τη βρει.

Και στο σημείο αυτό, ας λύσουμε την παρεξήγηση:
Η Κασσιανή αντιλήφθηκε την άφιξη του και κρύφτηκε σε μια ντουλάπα για να μην τη βρει. Και δεν (επαναλαμβάνω ΔΕΝ) ξεμύτισε από εκεί όση ώρα ο Θεοδόσιος την αναζητούσε.

Κλείνοντας, για να είμαι δίκαιη και να μην που πείτε ότι καταφέρομαι κατά του ανδρικού φύλου, να συμπληρώσω ότι ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος την εντόπισε στην κρυψώνα της, αλλά σεβάστηκε την ίδια και την επιθυμία της και δεν την εξέθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: