17 Απρ 2011

Mayerling

Ακολουθεί μια αληθινή ιστορία αγάπης, η οποία θα μπορούσε να είναι το επόμενο blockbuster του Hollywood. Την ιστορία αυτή την άκουσα πέρσι και τη θυμήθηκα προ ολίγου, όταν ψάχνοντας έναν τουριστικό οδηγό έπεσε στα χέρια μου το φυλλάδιο του Μάγιερλινγκ.
Στην περιοχή Μάγιερλινγκ, στην περιφέρεια της Βιέννης, βρισκόταν το κυνηγετικό παλάτι της βασιλικής οικογενείας, του βασιλιά Φραγκίσκου Ιωσήφ και της αυτοκράτειρας Ελισσάβετ (Σίσσυ).
Ο Ροδόλφος, μοναχογιός τους και διάδοχος, είχε την τύχη να γνωρίσει και να ερωτευτεί παράφορα την 17χρονη Μαρία Βετσέρα. Ζητώντας την ακύρωση του γάμου του με τη γυναίκα του(τη Στεφανία του Βελγίου), προκάλεσε το θυμό του πατέρα του. Η σχέση των δύο νέων συνεχίστηκε στο παλάτι του Μάγιερλινγκ, όπου και κατέφυγαν. Στις 30 Ιανουαρίου 1889, ο καμαριέρης του παλατιού ανακαλύπτει τα δύο πτώματα στο κρεβάτι.
Η αυτοκτονία φαίνεται να ήταν η μοιραία κατάληξη της άτυχης σχέσης του ζευγαριού. Ωστόσο, το δράμα του Μάγιερλινγκ εξακολουθεί ως σήμερα να παραμένει μυστήριο. Το σκοτάδι το τροφοδότησε η ίδια η Αυλή με τις αντιφατικές δηλώσεις της: πρώτα μίλησαν για καρδιακή προσβολή, μετά για δυστύχημα και τέλος για αυτοκτονία. Οι εικασίες περί δολοφονίας όμως δίνουν και παίρνουν. Ήταν γνωστές οι διαφωνίες του προοδετικού Ροδόλφου με τον τρόπο διακυβέρνησης του πατέρα του. Από την άλλη, φωτογραφίες της εποχής χρεώνουν στη Μαρία Βετσέρα με εγκυμοσύνη. Ο -εκτός γάμου- μελλοντικός διάδοχος δεν έπρεπε να γεννηθεί.
Για να ξεπεράσει το χαμό του μοναδικού γιου της, η βασίλισσα Σισσυ, άφησε την Αυστρία και το σύζυγο της και μετακόμισε στο καλοκαιρινό παλάτι που έφτιαξε στην Κέρκυρα (Αχίλλειον).
Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ γκρέμισε τμήμα του παλιατιού και έφτιαξε εκκλησία και μοναστήρι ως μνημείο. Σήμερα στο Μάγιερλινγκ οι μοναχές του τάγματος των Καρμελιτίνων προσεύχονται καθημερινά στη μνήμη του Ροδόλφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: