2 Μαρ 2011

Guggenheim

Η Peggy Guggenheim ήταν μια γυναίκα που αγαπούσε τους άντρες. Ένας από τους πολλούς άνδρες της αγαπούσε την τέχνη. Έτσι και η Peggy Guggenheim αγάπησε την τέχνη.
Μέσα σε μια πολυτάραχη ζωή η ζάμπλουτη Εβραία της Νέας Υόρκης Πέγκι χάνει τον πατέρα της στο ναυάγιο του Τιτανικού, κληρονομεί μια περιουσία, παντρεύεται τον ζωγράφο Laurence Vail, ο οποίος την ταξιδεύει στο Παρίσι και την μυεί στην τέχνη. Σύντομα τον παρατά, αυτόν και τα δυο τους παιδιά για να ζήσει τον έρωτα με τον Βρετανό συγγραφέα John Holms.
Στο Λονδίνο, μετά το χαμό και του Holms κατά τη διάρκεια επέμβασης ρουτίνας, η Πέγκι θα ανοίξει γκαλερί σύγχρονης τέχνης φιλοξενώντας έργα άσημων τότε καλλιτεχνών (βλέπε Kandinsky!). Φυσικά, τα έργα παραμένουν απούλητα, οδηγώντας την Πέγκι στην απόφαση να τα αγοράσει η ίδια, για να εμψυχώσει τους καλλιτέχνες της. Κάπου εδώ ξεκινά ο πυρήνας μιας μοναδικής συλλογής.
Και έρχεται η ιδέα δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης. Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου η Πέγκι αγοράζει πλήθος άλλων έργων Dali, Miro, Picasso, Klee κ.α. σε εξευτελιστικές τιμές. Έργα που μεταφέρει πίσω στη Νέα Υόρκη για να τα προστατέψει. Άμεσα ξεκινά η λειτουργία του μουσείου 'Out of this Century' και η συλλογή εμπλουτίζεται με έργα αμερικανών, όπως ο Jackson Pollock.
Μετά τον πόλεμο η Πέγκι επιστρέφει στη Βενετία, όπου αγοράζει το Palazzo Venier dei Leoni και εγκαθιστά τη συλλογή της. Έκτοτε, η αξία της συλλογής φτάνει στα ύψη και η ίδια συνδέει το όνομα της με το ισχυρότερο ίδρυμα τέχνης. Πριν πεθάνει δημιουργεί το Guggenheim Foundation υπό την εποπτεία του θείου της και θέτει ως όρο η συλλογή να μείνει στη Βενετία και σε καμιά περίπτωση να μη διασπαστεί. Ομώνυμα μουσεία έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους και σε άλλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: