8 Σεπ 2013

Η εμπειρία του Μοντσερράτ!

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη μας στην Ισπανία αφιερώσαμε μια μέρα από το χρόνο μας για να ταξιδέψουμε και να επισκεφθούμε το εκπληκτικό μοναστήρι του Μοντσεράτ, λίγο έξω από τη Βαρκελώνη. Η επίσκεψη στο "Ακανόνιστο Βουνό" και στην "Παναγία τη Μελαχρινούλα" μας αποζημίωσε και με το παραπάνω!
Η πρόσβαση σε αυτό το εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο είναι κάτι παραπάνω από εύκολη. Από την εθνική οδό της Βαρκελώνης προς Tarragona, υπάρχει ευδιάκριτη σήμανση. Από μακριά μπορούσαμε να διακρίνουμε το βουνό, τα τελευταία 15χμ μέσα στη φύση όμως ήταν απλά μαγικά! Για τους επισκέπτες με τραίνο, η πρόσβαση γίνεται από τη Βαρκελώνη ως το χωριό, ενώ για την ανάβαση προσφέρονται η εναλλακτικές του τελεφερίκ ή του οδοντωτού σιδηροδρόμου.
Φτάνοντας στο Μοντσεράτ νοιώθεις αμέσως τη δροσερή αύρα του βουνού, μπορώ να πω ότι μια ζακετούλα τη χρειάστηκα.. Τουρίστες υπήρχαν πολλοί, χωρίς όμως να συναντήσουμε την κοσμοσυρροή άλλων γνωστών μνημείων.
Οι εγκαταστάσεις του Μοντσεράτ περιλαμβάνουν το Σχολείο, τους κοιτώνες και την Βασιλική με τον αύλειο χώρο. Από εκεί ξεκινούν μια σειρά από φυσιολατρικές διαδρομές προς το βουνό, που οδηγούν σε ερημητήρια και χώρους προσευχής.   Για την εξυπηρέτηση των τουριστών υπάρχουν βέβαια και τα σχετικά εστιατόρια, αν και κατά τη γνώμη μου έρχονται σε κόντρα με την ιερή ατμόσφαιρα του χώρου. Η θέα πάντως από κάθε σημείο είναι μαγευτική.

Η ατραξιόν του μοναστηριού είναι φυσικά η "Παναγία La Moreneta", αλλιώς 'Μαύρη Παρθένος', η πολιούχος της Καταλονίας. Ένα ξύλινο άγαλμα μεσαίου μεγέθους που φέρεται να χάραξε ο Άγιος Λουκάς γύρω στο 50μΧ και βρίσκεται τοποθετημένο μέσα στο Ναό. Περιμέναμε περίπου 1 ώρα για να προσκυνήσουμε, να αγγίξουμε δηλαδή την επιχρυσωμένη σφαίρα που κρατά, ακούγοντας ταυτόχρονα την επιβλητική μουσική από το εκκλησιαστικό όργανο και θαυμάζοντας το διάκοσμο του Ναού.

Δυστυχώς δεν προλάβαμε να ακούσουμε την Παιδική Βασιλική Χορωδία, που είναι ξακουστή για τις αγγελικές φωνές των παιδιών που την απαρτίζουν..
Φεύγοντας δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε τους υπαίθριους πωλητές, από όπου προμηθευτήκαμε το γνωστό τυρί των Πυρηναίων, αλλά και γλυκά με βάση το μέλι και τους ξηρούς καρπούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια: