18 Μαΐ 2013

Περί παιδείας!

Κάποιες σκέψεις μου, με αφορμή την επιστολή που έγραψε ο μαθητής της α' λυκείου και κάνει το γύρω των social media τις τελευταίες μέρες.  
Καταρχήν κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι κυβερνήσεις έχουν φέρει τη χώρα μας στο σημείο μηδέν. Παντού, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό το πράγμα πάει από το κακό στο χειρότερο. Το ίδιο το κράτος δεν αφήνει την ιδιωτική πρωτοβουλία να ανθίσει και τους ανθρώπους να προκόψουν.
Πιστεύω ότι η μόνη διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ. Ώστε οι νέοι να βρουν τη δύναμη να αλλάξουν νοοτροπία και να ξεκολλήσουν από τις παρωχημένες ιδέες των γονιών τους.
Και η παιδεία έρχεται μόνο μέσω της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Χρειάζεται πολύς κόπος και προσήλωση για να γνωρίσουν οι νέοι την ιστορία, τη γεωγραφία, την επιστήμη, τη σημασία της χώρας μας.
Και αυτός είναι ο ρόλος των ΔΑΣΚΑΛΩΝ. Οι δάσκαλοι είναι αυτοί που θα δώσουν το κίνητρο στους νέους και θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν κριτική τους σκέψη. Οι δάσκαλοι ΔΕΝ είναι αυτοί που θα αμελήσουν τη δουλειά τους στο βωμό μιας απεργίας. Οι δάσκαλοι ΔΕΝ είναι αυτοί που έχουν το περιθώριο να ξεφύγουν από τον ιερό σκοπό που έχουν αναλάβει.
Αυτό πιστεύω εγώ. Και θεωρώ θλιβερή την εικόνα παιδιών που περιφέρονται ασκόπως στο δρόμο με το σχολικό σάκο στον ώμο, επειδή χάνουν μάθημα, λόγω κάποιας απεργίας....

Δεν υπάρχουν σχόλια: