"Τί έχει να προσφέρει ένα σύγγραμμα 2.500 ετών για την "Τέχνη του Πολέμου" σε μία μοντέρνα αναγνώστρια του σήμερα;" θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς βλέποντας με να διαβάζω το συγκεκριμένο βιβλίο με προσήλωση. Κι όμως, οι αρχές του Sun Zu για τον πόλεμο έχουν εφαρμογή στη σύγχρονη ζωή, παρόλο που στις μέρες μας δε συνηθίζουμε να κρατάμε όπλα.
Όταν βρέθηκα σε μια κουβέντα για το συγκεκριμένο ανάγνωσμα κατάλαβα αμέσως ότι πρέπει να το διαβάσω. Πήγα στο αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο μη ξέροντας σε ποια ακριβώς κατηγορία βιβλίων να ψάξω. Με έκπληξη ακολούθησα τον υπάλληλο στη στήλη με τα βιβλία Επιχειρηματικότητας & Οικονομίας!
Ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της έννοιας "πόλεμος", διαβάζοντας την "Τέχνη του Πολέμου" μπορεί κανείς να διακρίνει ένα ευρύτερο σκεπτικό στρατηγικής οργάνωσης, προετοιμασίας και κατάλληλου χειρισμού πολλών καταστάσεων της σύγχρονης καθημερινότητας. Κάτι που προφανώς ο ίδιος ο συγγραφέας δεν μπορούσε να φανταστεί κατά τη συγγραφή του έργου, να όμως που 2.500 χρόνια μετά η σοφία του Sun Zu ακόμα συζητιέται.
Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο. Με χωριστά κεφάλαια και αριθμημένες συμβουλές σε σύντομες προτάσεις με συμπυκνωμένο νόημα. Δεν θα προχωρήσω σε μεγάλη ανάλυση του περιεχομένου. Σας προτρέπω όμως να το διαβάσετε λέγοντας πρόκειται για ένα καθαρά φιλειρηνικό έργο. Ο συγγραφέας πρεσβεύει ότι "ο πόλεμος θα πρέπει καταρχήν να αποφεύγεται και να επιδιώκεται η επιτυχία του σκοπού του πολέμου χωρίς σύγκρουση". Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό, απαιτείται η κατάλληλη προετοιμασία, αλλά και η προσαρμογή - αλλαγή τακτικής ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι αυτή την παλιά έκδοση του Βάνια που διάβασα (φωτογραφισα πρόχειρα το εξώφυλλο, μιας και δεν το βρήκα στο διαδίκτυο) δεν τη συνιστώ, γιατί οι σημειώσεις του μεταφραστή βρίσκονται στο τέλος και όχι κάτω από το κείμενο. Θα μου πείτε λίγη σημασία έχει αυτό, αλλά... πρόκειται για 171 σημειώσεις σε ένα βιβλίο 70 σελίδων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου