30 Οκτ 2020

Lockdown no2: Γελάστε γιατί χανόμαστε!

 Αφού αποχαιρετήσαμε την ελευθερία μας με ένα (ανεπίτρεπτο) γλέντι άνευ προηγουμένου στα Λαδάδικα, εμείς οι Θεσσαλονικείς υποδεχόμαστε από σήμερα το lockdown. Το δεύτερο lockdown που μέσα σε λίγους μήνες θα έρχεται να παίξει για δεύτερη φορά με την ψυχολογία μας.

Την πρώτη φορά το παλέψαμε με αισιοδοξία και συνεχίσαμε να ονειρευόμαστε. Εστιάσαμε στα θετικά σημεία του εγκλεισμού και καταφέραμε να επανέλθουμε στην (σχεδόν) κανονική ροή του προγράμματος μας. Τώρα η αισιοδοξία έχει κοπάσει και τα όνειρα έδωσαν τη θέση τους στον σκεπτικισμό. Δεν υπάρχει κάτι το θετικό για να εστιάσουμε και είναι εντελώς αβέβαιο αν θα καταφέρουμε να επανέλθουμε (έστω και λίγο) στο κανονικό μας πρόγραμμα. 

Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ΄ρθεις

Χρησιμοποιώ το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης γιατί ζω σε αυτή. Σίγουρα οι κάτοικοι των Σερρών, των Ιωαννίνων και άλλων περιοχών τα έχουν σκεφτεί όλα αυτά και ίσως τα έχουν γράψει πριν από μένα. Ίσως πάλι, κάποιος άνθρωπος στην Κομοτηνή ή στη Λάρισα να διαβάζει τώρα αυτές τις γραμμές και να κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι του. Ίσως αύριο να είναι κι άλλοι άνθρωποι που κατοικούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας σε αυτή τη δυσάρεστη θέση. Δυστυχώς, τα πράγματα δείχνουν ότι εκεί οδηγούμαστε, πιθανότατα και σε ένα (ο μη γένοιτο) καθολικό lockdown.

Αλήθεια, πώς μια επιχείρηση θα μπορέσει να ορθοποδήσει ξανά για 2η φορά με μηδενικούς τζίρους; Πώς ένας εργαζόμενος που θα σταματήσει για 2η φορά από τη δουλειά του θα μπορέσει να επιβιώσει; Όσοι ακόμα εργαζόμαστε, πώς θα διαφυλάξουμε την υγεία μας, χρησιμοποιώντας κάθε μέρα το απαρχαιωμένο σύστημα μαζικής συγκοινωνίας - κορονοφωλιά (βλέπε ΟΑΣΘ); Την υγεία μας όλοι, πώς θα την εξασφαλίσουμε;


Γελάτε γιατί χανόμαστε

Ενώ τα νεύρα μας δοκιμάζονται για ακόμα μια φορά, ας επικρατήσει η ψυχραιμία κι ας προτάξουμε το πιο ισχυρό μας όπλο: το χιούμορ. Ας αξιοποιήσουμε το γέλιο μας ως ασπίδα απέναντι σε κάθε τι που μας πονάει. Ξέρω, είναι δύσκολο. Αλλά όσο η ζωή μας θα μοιάζει με κακόγουστη φάρσα, ας ξεγελάσουμε τη μελαγχολία (απελπισία) μας, γελώντας.  

Όχι, το πρόβλημα δεν είναι ότι θα πάψουμε να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο (που ούτως ή άλλως δεν πηγαίναμε), ούτε ότι η νέα καραντίνα συμπίπτει με την εποχή του μελομακάρονου. Κι όμως, στα social media και αλλού, οι πιο δυνατοί επιλέγουν να διακωμωδήσουν την κατάσταση. Ακόμη κι αν αυτό είναι απλώς μια βιτρίνα, που κρύβει τα πραγματικά τους συναισθήματα. Γελάμε για να μην το χάσουμε τελείως. Γελάμε για να μην κλαίμε. Το γέλιο μας κάνει πιο ανθεκτικούς, πιο δυνατούς! Θα το ξεπεράσουμε κι αυτό. Όλοι μας.


9 Οκτ 2020

Αναμνήσεις... όταν η Yoko Ono συντάραξε τη Θεσσαλονίκη!

 Το Facebook μου θύμισε ότι πριν λίγα χρόνια είχα επισκεφθεί την εξαιρετική έκθεση "Ex-It" της μοναδικής Yoko Ono, μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στη Θεσσαλονίκη.

Μια σειρά από εικόνες, μουσικές, ήχους, performances και installations που συνδύασε με τον ολόδικό της τρόπο  -σχεδόν ονειρικά- η ασυμβίβαστη καλλιτέχνιδα. Μια σειρά από ξεχωριστές εμπειρίες με κορυφαία όλων την εγκατάσταση "Ex-It", μια ωδή στη ζωή, στο θάνατο, στην επιστροφή και στη μετενσάρκωση!

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες, θα σταθώ όμως σε αυτό που εμφανίστηκε στο timeline μου σήμερα...

"Φαντάσου ένα δένδρο. Θα περιμένει εκεί. Το έφτιαξε η Yoko. Συμπυκνώνει εντός του τη ζωή και τον κόσμο. Μέσα του κρύβεται το μέλλον. Πώς θα είναι; Τι θα συμβεί; Μην αναρωτιέσαι, δράσε και σπεύσε! Στόλισέ το, γράφοντας τη δική σου ευχή."



Κι όπως συνεχίζουν οι στίχοι του Imagine…, you may say I’m a dreamer, but I’m not the only one!

1 Οκτ 2020

Content isn't King anymore...

Μιας και η εποχή των modem και των PSTN συνδέσεων αποτελεί μακρινή ανάμνηση, είναι καιρός να αλλάξουμε mindset όσον αφορά στην αξία του περιεχομένου που διακινείται ψηφιακά! Το περιεχόμενο δεν είναι πλέον ο Βασιλιάς, αλλά ένα απέραντο βασίλειο με πολλούς εμπλεκόμενους...   

Πριν από κάποια χρόνια, όταν το internet βρισκόταν ακόμα στις απαρχές του, το γεγονός ότι μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση σε κείμενα, φωτογραφίες και video ήταν από μόνο του εξαιρετικό. Το ότι κατεβάζαμε τραγούδια στον υπολογιστή μας και μέσα σε λίγες ώρες τα κάναμε δικά μας  ήταν αξιοθαύμαστο. Οι δημιουργοί τότε ήταν λίγοι, εξειδικευμένοι στο αντικείμενο τους και η πρόσβαση του κοινού στο περιεχόμενο ήταν περιορισμένη. 

Κι έπειτα η τεχνολογία άλλαξε, το internet έγινε πιο γρήγορο, μπήκαν στη ζωή μας τα social media και τα smartphones. Το περιεχόμενο έγινε ο απόλυτος Βασιλιάς!

Αρχίσαμε να καταναλώνουμε πολλαπλό περιεχόμενο πρώτα από τον υπολογιστή μας, κι έπειτα από το δρόμο. Πλέον, καταναλώνουμε περιεχόμενο ενώ τρώμε, ενώ οδηγάμε, ενώ διασκεδάζουμε. Ακόμα κι όταν παρακολουθούμε τηλεόραση ταυτόχρονα σκρολάρουμε στο κινητό μας. Έπειτα ήρθε το streaming, η καθημερινή συνήθεια που απελευθέρωσε  ολοκληρωτικά τη διάθεση περιεχομένου. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Nielsen περνούμε μέχρι και 11 ώρες την ημέρα online (!). 

Αντίστοιχα, η δημιουργία περιεχομένου πολλαπλασιάστηκε και αυτή. Σήμερα, ο καθένας μας, προσωπικά, αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει περιεχόμενο και να το διαθέσει δωρεάν ή με πληρωμή σε επιλεγμένο κοινό. Όλα τα brands έχουν τα δικά τους κανάλια διανομής περιεχομένου, ένα blog, ένα YouTube channel, ένα Facebook page και πόσα άλλα…

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο content shock! Πλέον, το περιεχόμενο που προσφέρεται είναι πολύ περισσότερο από αυτό που μπορούμε να καταναλώσουμε. Υπερβολικά περισσότερο.

Οι content strategists αρχίσαμε να μιλάμε για "πρωτότυπο περιεχόμενο", έπειτα για "χρήσιμο περιεχόμενο" που θα είναι ελκυστικό. Πάψαμε να γράφουμε διαφημιστικά και ξεκινήσαμε τις εμπνευσμένες αφηγήσεις, μάθαμε να ντύνουμε τα προϊόντα μας με ιστορίες. Γιατί όπως είχε πει και ο Seth Godin, “People don’t buy goods and services. They buy relations, stories, and magic.” Οι εξειδικευμένοι copywriters γράφουν καλά, εφαρμόζουν τις αρχές του SEO, γνωρίζουν σε βάθος το industry με το οποίο ασχολούνται, τα personas και πώς να κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους. Tα brands δαπανούν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, για να ξεχωρίσουν μέσα στον απέραντο όγκο περιεχομένου, για να εμφανιστούν πρώτα στις αναζητήσεις, σε τελική ανάλυση για να διαβαστούν. 

Αρκεί όμως αυτό;

Η απάντηση είναι όχι. Το content marketing είναι μεν απαραίτητο για την επιβίωση του brand στο αχανές διαδίκτυο, όπως όμως αναφέρθηκε στην αρχή, το περιεχόμενο είναι πλέον Βασίλειο με πολλούς εμπλεκόμενους! Ποιοι είναι αυτοί; 

Μα φυσικά το κοινό. Οι ίδιοι οι χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι πιθανότατα είναι ή επιθυμούν να γίνουν χρήστες του προϊόντος ή της υπηρεσίας μας. Οι οποίοι πιθανότατα έχουν σχηματίσει ήδη θετική ή αρνητική άποψη για το προϊόν ή την υπηρεσία μας. Και την άποψη τους αυτή τη λένε με κάθε ευκαιρία. Στο feed του Facebook και των λοιπών social media, στο προσωπικό τους blog, αλλά και σε dedicated platforms όπως το Tripadvisor.  Οι κριτικές του κοινού, οι βαθμολογήσεις και τα αστέρια, οι εξιστορήσεις των εμπειριών είναι πιο σχετικές, πιο ενδιαφέρουσες και πιο πιστευτές από κάθε κείμενο.

Το User Generated Content, όπως λέγεται, είναι σήμερα η κυρίαρχη τάση και όλα τα brands οφείλουν να το συμπεριλάβουν στη στρατηγική τους, όσον αφορά στην προσέλκυση πελατών.